Att läsa på distans

Integration

Det finns oerhört många utbildningar och kurser på distans, både inom högskolevärlden och inom den nyare utbildningsformen som heter Yrkeshögskolan.

Lärcentrum (Campus Hultsfred) – en arbetsplats för distansstuderande
På Lärcentrum finns mycket av det som du kan tänkas behöva under dina studier: grupprum, datorer, videokonferensanläggningar, webbkameror, headset och annat som kan behövas. Vi har också personal som kan hjälpa till med att komma igång med studierna och som gärna ger tips eller svarar på frågor runt studierna. Lärcentrum erbjuder tillgång till lokalerna dag som kväll alla dagar i veckan. Detta löser vi genom att du får ett passerkort alternativt nyckel.

Distans i olika former
Distansstudier kan se mycket olika ut. Vissa utbildningar är i hög grad självstudier medan andra baseras mer på gemensamma aktiviteter. Det finns kurser med närträffar och andra helt utan.  Variationerna är många, välj det som passar just dig och din situation.

Studera på dina villkor
Att studera på distans kan vara ett alternativ för många som inte har möjlighet att flytta till studieorten, som arbetar, är föräldralediga eller ägnar en del av sin dagtid åt andra aktiviteter och därför har svårt att genomföra närundervisning. Det är dock viktigt att tänka på att distansstudier inte är någon genväg till betyg eller kunskap. Snarare kan det ofta kräva mer än närstudier, åtminstone i början innan man har vant sig vid tekniken och arbetssättet. Men samtidigt som det är arbetskrävande är det naturligtvis också belönande. Du kan lära känna nya människor som bor någon helt annanstans i Sverige och under andra förhållanden än du själv. Naturligtvis lär du dig samma saker som med närundervisning. Och som med allting: du själv avgör vad du får ut av det!


”Jag har verkligen uppskattat att kunna vara på Lärcentrum. Sitter man hemma finns så mycket annat att göra med hus, hem och familj som gör att det kan vara svårt att koncentrera sig på studierna. När man är på Lärcentrum är man mer fokuserad på uppgiften – och kan koppla av på ett annat sätt när man kommer hem igen. Man kan också få snabb hjälp om tekniken skulle krångla och har ett otroligt stort utbyte av att träffa andra distansstuderande som finns där.”

Citat från distansstuderande