Möt William Hensch på Music & Event Management

William

Över tusen studenter har pluggat på olika musikinriktade utbildningar i Hultsfred under årens lopp. Möt William Hensch från Danmark, som just nu går första året på branschutbildningen Music & Event Management.

Vem är du?

– Jag heter William Hensch, är 24 år och kommer från Köpenhamn där jag har bott större delen av mitt liv. Jag älskar helt enkelt musik och att jobba i musikrelaterade projekt. Jag har varit funktionär på musikfestivaler i Danmark, som t.ex. UHØRT, och jobbar parallellt med studierna i en nystartad managementbyrå som heter TAPE. Musikmässigt sträcker sig min stil från jazz, R&B, urban hip-hop och pop till Deep House.

Hur kommer det sig att du sökte till Music & Event Management?

– Efter gymnasiet hade jag ingen aning om vad jag skulle bli. Jag jobbade några år i Köpenhamn på ett takeaway delivery som heter Takeout, och till slut visste jag alla gator i Köpenhamn utan och innan, men insåg samtidigt att min framtid inte var inom takeaway. Mitt arbete gjorde att jag hade möjlighet att lyssna till oändliga mängder musik och en dag lyssnade jag faktiskt på P3 Din Gata från Sverige, och gillade deras sätt att fungera som musikförmedlare.

– Det var så intresset för musikbranschen startade, och jag kände att jag på ena eller andra sättet ville börja jobba med musik. Så jag började leta efter en utbildning, och det var så jag hittade Music & Event Management som kändes helt rätt. För mig är det viktigt att få så mycket praktisk erfarenhet som möjligt som jag hoppas kunna använda tillsammans med min teoretiska kunskap från Music & Event Management.

Vad hoppas du jobba med i musikbranschen efter utbildningen?  

– Sedan jag började på programmet i höstas har jag fått många olika idéer kring vad jag ska arbeta med i framtiden. Musikförmedling och radioformat tycker jag är otroligt spännande, där BBC 1Xtra och just P3 Din gata är  bra exempel på intressant musikförmedling, där man kommer “bakom kulisserna” på olika musikgenrer, artister och musikindustrin som helhet.

– En annan av mina förhoppningar är att jag kan tillämpa några av mina andra intressen i mitt framtida jobb, till exempel mitt intresse för grafisk design. Efter min första tid som student på Music & Event Management inser jag att det bara är ett plus att ha olika kompetenser och intressen i “verktygslådan”, eftersom musikindustrin hela tiden utvecklas och förändras.

Vilka delar i programmet tycker du har varit mest intressanta ”so far”? 

– Jag tycker hela det första halvåret har gett en bra inblick i musikindustrins sammanhang och gett många möjligheter. Kursen “Digital distributionsteknik och kommunikation” gav en inblick i hur musikindustrin har anpassat sig i en mer digital tidsålder, vilket har vidgat mina horisonter och perspektiv.

– Jag tycker också att kursen “Festivaler och musikrelaterade evenemang” var intressant, där vi fick skapa ett eget festivalkoncept från grunden. Det var en kanonbra uppgift som gav bra insikter i musikbranschens verklighet som ofta bygger på projektarbeten med många konstnärliga, praktiska, ekonomiska och inte minst kommunikativa och organisatoriska beslut som måste fattas.

Hur är det att studera i corona-tider? Vad tror du om framtiden?

– Som student tycker jag att det finns både fördelar och nackdelar. Det är inte alltid enkelt med virtuellt arbete, men musikbranschen är ju en väldigt internationell bransch så jag ser det samtidigt som en bra övning att kunna arbeta online, även om det självklart är roligare att träffas fysiskt.

– Jag ser fram emot att få komma tillbaka till den fysiska “skolbänken” och sedan ut i den verkliga världen och testa kunskaperna jag har lärt mig. Jag tror inte man behöver vara 100 procent klar med vad man ska syssla med innan man börjar plugga, så länge man har ett intresse och är nyfiken på det man vill lära sig. Jag ångrar i alla fall verkligen inte att jag började på Music & Event Management och ser fram emot att få lära mig mer om den svenska och internationella musikbranschen.